Avfall

Föreningen arbetar aktivt med att få ner kostnaderna för sophanteringen och för en bättre miljö vilket gynnar oss alla boende. Vi är tacksamma om alla respekterar detta och hjälps åt. Kasta därför inte kartonger, plats, glas, metall, tidningar och annat som inte hör hemma bland hushållssoporna. Dessa går att återvinna. Släng inget annat än torra hushållssopor i våra behållare. Våta hushållssopor ska avfallskvarnen ta hand om. Det våta avfallet använder sedan Stockholm Vatten för att ta fram biogas för stadens bussar.

Avfallskvarnar
De flesta lägenheter har avfallskvarnar installerade (39 av 42 hushåll har en sådan). Avfallskvarnarna maler ner matavfall om omvandlar det till energi via kommunens avfallssystem. Har man ingen avfallskvarn men vill sätta in en ska man kontakta styrelsen. Föreningen står för kostnaden för kvarn och installation men underhållet under kvarnens livstid bekostas av lägenhetsinnehavaren. Kvarnen ingår i förenings strävan att minska avfallet i våra sopkärl - Moloker och därmed belastningen på miljön. Minskade transporter etc. Tömningsfrekvensen av  sopkärlen har kunnat halveras med kvarnarna vilket också innebär en stor besparing i kronor för medlemmarna. Se vidare hur du ska använda kvarnen här.

Avlopp och toalett
Häll inte lösningsmedel och färg i vask, handfat eller toalett. Lämna det till kommunens återvinningsanläggning. Det enda som får spolas ner i toaletten är kiss, bajs och toalettpapper. Cigarettfimpar innehåller mycket kadmium, släng dem inte i toaletten.

Återvinning
Det du slänger kan innehålla både farliga och värdefulla ämnen. Genom att sortera dem rätt kan det som är återvinningsbart användas på nytt och det som är skadligt för människor och miljö tas om hand på rätt sätt.

  • Börja med det viktigaste, du kanske inte har möjlighet att sortera allt, men starta med det farliga avfallet. Det måste lämnas separat. Exempel på farligt avfall är: batterier, glödlampor, lim, nagellack, sprayflaskor och färgrester.
  • Packa mindre pappersförpackningar i större så tar de mindre plats både hemma och på återvinningsstationen.
  • Små behållare från värmeljus tar liten plats att samla och spar väldigt mycket energi när de återvinns.
  • Välj i första hand returförpackningar som kan användas flera gånger eller refiller.
  • Ta med egen kasse när du handlar.
  • Undvik förpackningar i PVC-plast. Du känner igen dessa genom att de är märkta med en trekant med en 3:a i.

Det är inte alltid lätt att veta hur man ska sortera. En bra guide finns på www.soren.nu/se/Fraga_Soeren.

Metall och plastdelar återvinns
När elektroniska produkter sorteras rätt kan miljöfarliga ämnen tas om hand och produkternas övriga innehåll av metaller, plaster och glas återvinnas. Man sparar 95 procent energi om man använder återvunnen aluminium jämfört med om man använder nytt material. Ur ett ton mobiltelefoner återvinns ett kilo silver, 300 gr guld och 100 gr palladium.

Gamla däck
När du anlitar en däckverkstad ska de ta om hand och se till att dina gamla däck återvinns utan att ta extra betalt för det. Har du funderingar finns all information hos Svensk Däckåtervinning, www.sdab.se.

Elavfall
Genom insamling avelavfall kan de miljöskadliga ämnena som kan finnas i elektroniska produkter tas om hand som miljöfarligt avfall och produkternas övriga innehåll av metaller, plaster och glas återvinnas.

Alla produkter med sladd eller batteri ska lämnas som elavfall när de är förbrukade. Det kan också finnas inbyggda batterier i många produkter. Hela produkten ska då lämnas in. Elektriska och elektroniska produkter kan innehålla freoner, metaller som kvicksilver, kadmium och bly och andra ämnen som är skadliga för människor och miljön.

Batterier
Batterier lämnas i batteriholken vid återvinningsstationerna. Större batterier, till exempel bilbatterier, ska lämnas på miljöstation eller hos din försäljare. Även bensinstationerna tar emot bilbatterier.

Lampor
Lämna lysrör och lågenergilampor till miljöstationen. Då kan kvicksilver, bly med mera tas om hand. Här kan du även lämna vanliga glödlampor. De innehåller bly och är extra viktigt att återvinna. Innan glödlampor kunde återvinnas hamnade 25 ton bly från glödlampor på svenska soptippar varje år.

Om lågenergilampan går sönder (om den innehåller kvicksilver)
Rekommendationer när en kall lampa går sönder:

  • Samla upp lampresterna till exempel med en bit styvt papper och lägg dem i en glasburk med lock.
  • Torka därefter golvet med en fuktig trasa. Lägg även trasan i burken, förslut burken och märk den, till exempel med texten "kan innehålla kvicksilver från en lågenergilampa".
  • Lämna burken till returhantering avsedd för miljöfarligt avfall. Använd inte dammsugare. Det finns en risk för att dammsugaren förångar kvicksilverdropparna och spriderdem i luften.

Rekommendationer när en varm lampa går sönder:

  • Stäng dörrarna till rummet där en varm lampa gått sönder.
  • Ventilera rummet (öppna fönster) och lämna rummet i 20 till 30 minuter.
  • Agera sedan som med en kall trasig lampa.

Visste du att?

  • Svenskarna återvinner mellan 750 000 och 800 000 ton förpackningar årligen.
  • Deponering, där varken material eller energi återvinns, har minskat från 31 till 4 procent under samma tid.
  • Mängden hushållsavfall till deponi har minskat med 880 000 ton på tio år.
  • Den svenska återvinningen sparar 6,2 miljoner ton C02.
  • Ett ton återvunnet papper motsvarar 12 träd.
  • Av råvaran i världens pappersproduktion är 50 procent returpapper.
  • I Sverige återvinner vi pappersförpackningar som varje år motsvarar en miljon träd.
  • Glöm inte att återvinna platsförpackningar. Energiinnehållet i plast är lika högt som i olja.
  • Aluminium som återvinns används bland annat vid tillverkning av fälgar och motordelar.
  • Metaller kan recirkulera i kretsloppet hur många gånger som helst.