Ordningsregler
För att vi ska ha en bra boendemiljö måste vi följa gemensamma regler och dessa har vi samlat i ett dokument som kallas "Trivsel- och Ordningsregler". Reglerna kan du läsa i texten nedan.
TRIVSEL- OCH ORDNINGSREGLER
för Bostadsrättsföreningen Segeltorps Orangeri
Ordningsregler - Varför?
Våra ordningsregler har tillkommit för att vi i föreningen skall ha de bästa förutsättningarna för ett bra boende och en god grannsämja. Den individuella friheten ska finnas med så långt som möjligt. Vårt handlande i bostadsrättsföreningen skall präglas av förnuft och hänsynstagande till övriga medlemmar. Här utelämnar vi de rent förnuftsmässiga saker som ändå präglar vårt vardagliga. Utöver dessa regler gäller föreningens stadgar. Brf Segeltorps Orangeri är medlem i Bostadsrätterna som är en rikstäckande organisation för Sveriges bostadsrättsföreningar. Se vidare information på Bostadsrätternas hemsida: http://bostadsratterna.se
Det här bör du veta om föreningens trivsel-och ordningsregler:
Ansvar för ordning
Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. I den löpande förvaltningen ingår också ordningsfrågor. Detta innebär att styrelsen har ansvar för att det är ordning och reda både i och utanför fastigheten. Alla är i princip skyldiga att rätta sig efter ordningsreglerna. Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus utan du har också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar.
För vem ordningsreglerna gäller
Ordningsreglerna gäller inte bara dig som bostadsrättsinnehavare, utan även övriga familjemedlemmar omfattas liksom gäster, inneboende och hantverkare som utför arbete åt dig i lägenheten. Ordningsreglerna gäller också för andrahands-hyresgäster och det åligger bostadsrättsinnehavaren att klargöra dessa reglers betydelse.
Vad som händer om ordningsreglerna inte följs
Om ordningsreglerna inte följs kan styrelsen i allvarligare fall ifrågasätta om du får bo kvar. Förseelser som är av liten betydelse för föreningen och övriga medlemmar kan inte leda till uppsägning. Innan styrelsen kan agera mot den som bryter mot reglerna, måste styrelsen alltid först anmana medlemmen/den boende att följa ordningsreglerna. Först därefter och om medlemmen/den boende trots anmaningen inte följer reglerna kan det bli fråga om uppsägning.
Om du har frågor
Om du har frågor eller funderingar beträffande föreningens trivsel-och ordningsregler är du alltid välkommen att kontakta styrelsen. Du kan med fördel göra detta via föreningens hemsida på http://SegeltorpsOrangeri.se eller http://so.bostadsratterna.se där du hittar mer information om föreningen.
TRIVSEL & ORDNINGSREGLER
- Om allmän aktsamhet
Tänk på att vara aktsam om och väl vårda föreningens egendom. Kostnader för underhåll och reparationer betalas av alla gemensamt.
Om akut skada inträffar i huset tag i första hand kontakt med någon i styrelsen. Observera att det här inte gäller det som varje bostadsrättsinnehavare själv ansvarar för, det vill säga det mesta inom lägenhetens väggar. Se ytterligare förtydligande under punkt 12 och föreningens stadgar.
- Om säkerhet
Kontrollera att ytterportar i fastigheten går i lås efter in-och utpassering. Släpp inte in någon okänd person i fastigheten. Var försiktig med eld. Din lägenhet ska vara utrustad med brandvarnare. Meddela grannar eller styrelsen om du under en längre tid är borta från din lägenhet.
- Om gemensamma kostnader
Var också sparsam med el i fastighetens gemensamma utrymmen då kostnader för detta betalas av alla bostadsrättsinnehavare gemensamt.
- Balkonger (Dessa reglerna gäller också för uteplatser)
Balkonger och franska fönster får inte användas för skakning av mattor, sängkläder mm. Balkong får inte användas för permanent förvaring av diverse bohag som inte hör till normal balkongmöblering. När det gäller grillning på balkongen så gäller specifika regler – kontakta styrelsen. Blomlådor eller andra föremål ska placeras innanför balkongräcket. Se till att balkongdörr är ordentligt stängd för att undvika vattenskador vid kraftig nederbörd samt snösmältning.
Grillning på balkongen är tillåten om det inte medför olägenheter för dina grannar. Du får använda en el- eller gasolgrill men tänk på att gasoltuben du använder inte får vara större än flasktyp P11 (max 30 liter)om den förvaras utomhus på balkongen. Om balkongen är inglasad eller flaskan förvaras i lägenheten ska flaskan inte vara större än flasktyp ”Campingflaska 2012” (max 5 liter). Två liter gas väger ca 1 kg. Du får ha totalt två flaskor varav en inkopplad till grillen. Se vidare - Råd och regler från AGA
För inglasning av balkong krävs bygglov och tillstånd av föreningen. För er som bor på översta våningen kan tillstånd ges för montering av markis men ni måste först kontakta styrelsen för instruktioner om utseende och hur monteringen ska utföras. Om du vill montera belysning ska du först ta kontakt med styrelsen för information om var den kan placeras men också vilken typ av armatur du ska använda. Observera att montering av markis eller belysning ska utföras av auktoriserad yrkesman.
Har du en uteplats på nedre botten och vill bygga ett staket ska du kontakta styrelsen för tillstånd och instruktioner över hur du ska bygga ett staket finner du i dokumentet "Byggnation av staket på uteplats"
Det är inte tillåtet att på fasad, balkongräcke eller tak:
a. montera parabolantenn eller annan utomhusantenn
b. montera någon som helst form av konstruktion
c. montera infravärme eller annan elektrisk utrustning
Matning av fåglar är inte tillåten inom fastigheten på grund av att matrester risker att locka till sig råttor eller andra skadedjur.
Visa hänsyn genom att undvika rökning på balkongen om den kan störa era grannar. Tänk på dina grannar och bruka din balkong på ett hänsynsfullt sätt.
Det är förbjudet att kasta fimpar eller snuspåsar i hela vårt område och det inkluderar våra parkeringsytor, gångvägar, entréer, gröna ytor mm. Dessa ska läggas i avsedda askkoppar som ni hittar vid entréerna.
- Cyklar, mopeder, barnvagnar och rullatorer
Cyklar och mopeder ska förvaras i cykelstället. Enligt brand-och säkerhetsföreskrifter får barnvagnar eller annat som kan hindra utryckningsfordon ej placeras på våningsplanen. Detta kan medföra böter för föreningen. På plan ett, i varje fastighet, finns ett barnvagnsrum där man kan ställa barnvagnar eller handikapphjälpmedel.
- Pergolan
Vår gemensamma pergola är en plats som är tillgänglig för föreningens medlemmar. Den används bl.a. vid våra städdagar på vår och höst. Pergolan har flera bord, stolar och bänkar. Det finns också en grill. Platsen kan användas för privata arrangemang men den måste bokas i förväg, vilket görs på föreningens webbsida (segeltorpsorangeri.se). För att pergolan inte ska användas av obehöriga är den försedd med ett lås som du öppnar med din ordinarie dörrnyckel. Det finns ett vattenutkast i pergolan. För allas trivsel är det viktigt att du städar och tar hand om allt efter ditt besök och placerar bord, stolar och grill på sina platser. Eventuellt uppkomna skador eller fel i pergolan ska rapporteras till styrelsen.
- Gården, vår utemiljö
Föräldrar ansvarar för att barnenscyklar, leksaker mm samlas ihop efter dagens slut och förvaras i utrymme (lägenehten) som tillhör medlemmen. Det finns också möklighet att placera barnens saker och cyklar i kallförrådet (cyklehuset) När mopeder förvaras i cykelstället ska de med försiktighet köras ut från och in på området.
- Husdjur
Innehavare av husdjur är skyldig att övervaka att dessa inte stör eller förorenar i fastigheten och inte heller rastas i planteringar, på gräsmattor eller på barnens lekytor. Med andra ord, inga föroreningar på föreningens område. Plocka upp djurets spillning. Inga djur får vistas på föreningen område utan tillsyn/närvaro av ägaren. Det är absolut förbjudet att spola ner kattsand i toaletten då detta sätter igen avloppssystemet.
- Avfallshantering, el-avfall, kemiska produkter
Observera att det inte är tillåtet att ställa soppåsen utanför er dörr i trapphuset. Se till att era soppåsar inte läcker när ni ska slänga dessa då det är risk för läckage i trapphuset. Om er påse skulle läcka är det ni som ansvarar för att det rengörs.Föreningen har installerat avfallskvarnar och dessa ska användas för det blöta hushållsavfallet. Se vidare instruktion för kvarnen.
Sopcisternerna får endast användas för sedvanligt torrt hushållsavfall. Se till att soppåsarna är väl förslutna så inte innehållet sprids i cisternerna. Lägg inte vassa föremål i soppåsen så att någon kan komma till skada. Släng aldrig lösa föremål i sopnedkastet, då dessa kan åsamka skada.
Närmaste miljöstation finns i Sätra industriområde, se även http://www.stockholm.se/avfall. Enligt lag ska el-och elektronikavfall samlas in särskilt och får inte lämnas i kärlen för hushållsavfall. Detta gäller också glas, kartong, papper och plast. Du ansvarar själv för att transportera sådant avfall till närmaste miljö station. Störningar
För att alla ska trivas är det viktigt att man inte störs av omkringboende. Alla boende är skyldiga att visa hänsyn. Föreningen ser allvarligt på störningar! Den som stör och inte rättar sig efter tillsägelse kan bli uppsagd från lägenheten. Skyldigheten gäller i lägenheten men också i gemensamma utrymmen som t ex i trappa och hiss.
Några exempel på vad föreningen menar:
a. Ljudstörningar är inte tillåtna. Man får inte störa genom att föra oväsen, som t.ex. att tala för högt eller skrika. Man får inte spela högt på musikanläggning eller musikinstrument eller ha Tv:n på alltför högt. Framför allt ger kombinationen hemmabio och öppen planlösning en extra ljudvolym att beakta.
b. Grannarna får inte heller störas av oväsen i trappan på grund av besökare till lägenheten.
c. Hundar får inte skälla eller yla så att omkringboende störs.
Reglerna gäller dygnet runt men är extra angelägna att följa från kl. 22.00 på kvällen till kl. 07.00 på morgonen. Avfallskvarn, tvätt- och diskmaskin ska inte köras under denna tid.
Ombyggnationer av mer omfattade art, som genererar höga ljudnivåer, t.ex. längre borrning med slagborrmaskin eller motsvarande (dvs. mer än att bara sätta upp en hylla), läggning av golv, kakelknackning, etc. är bara tillåtet mellan 09.00-17.00 på vardagar samt lördagar mellan 10.00 -17.00. Obs! Inga underhållsarbeten på sön- och helgdagar.
Tänk på att vissa aktiviteter på bollplanen kan generera höga ljudnivåer och därför vara störande. Lämna inget efter dig på planen.- Andrahandsuthyrning
Upplåtelse i andra hand kräver styrelsens samtycke. Begäran om samtycke ska vara skriftlig och ska innehålla skälen för begäran, tidsperiod och vem som ska hyra lägenheten. Särskild ansökningsblankett och riktlinjer för upplåtelsen finns på Bostadsrätternas hemsida, under menyval ”Medlemsförmåner/Blanketter”. http://www.bostadsratterna.se/medlemsformaner/blanketter Du måste logga in för att kunna ladda hem blanketten.
- Lägenhetsunderhåll
Bostadsrättsinnehavare ansvarar för att underhålla lägenheten. Vad som ingår i lägenheten och som ska underhållas framgår av föreningens stadgar. Till lägenheten räknas normalt lägenhetens golv, väggar och tak, inredning i kök och badrum, glas och bågar i fönster samt inner-och ytterdörrar. Om något går sönder är du skyldig att se till att det repareras. Det är särskilt viktigt att du har uppsikt över lägenhetens våtutrymmen. Läckageskador kostar stora pengar och leder i allmänhet till stort obehag för den som drabbas. Se vidare försäkringar nedan.
- Förändringar i lägenheten
Mindre förändringar får göras i lägenheten. Du får t ex lägga nya golv, sätta upp nya skåp eller byta ut vitvaror i köket. Du får inte byta köksfläkt utan styrelsens godkännande. Mer omfattande förändringar kräver dock styrelsens tillstånd, t ex om du vill ta ner en vägg, dra nya rör i kök och badrum. Ibland kan det också behövas bygganmälan för att utföra vissa åtgärder i lägenheten (se föreningens stadgar). Kontakta ALLTID styrelsen innan du sätter igång. Tänk också på att ta hänsyn till de omkringboende när du utför arbete i lägenheten. Huset är konstruerat på ett sätt så att ljud transponeras mycket lätt. Borrning med slagborrmaskin hörs t.ex. i samtliga husets lägenheter, oaktat i vilken uppgång de är belägna. All renovering av VYS, el och fläkttrummor som medlem önska utföra, skall utföras, eller åtminstone avsynas av professionella fackmän.
Observera att fastigheten har ett s.k. balanserat ventilationssystem vilket innebär att ändringar som görs i en lägenhet kan påverka ventilationen i din och andra lägenheter. Om ni byter köksfläkt ska det vara till en som är avsedd för vetilationssystemet. Efter ett byte ska ventilationen kontrolleras och balanseras. Vill man bygga om t ex i kök eller badrum måste man därför få ett förhandsgodkännande av planerna samt ett godkännande efter ombyggnaden av den entreprenör som föreningen anlitar. Kostnaden för detta står lägenhetsinnehavaren för.
Ombyggnation som påverkar andra boende, antingen genom ljud eller genom att det temporärt blir skräpigt i trappuppgång och hissar, liksom om vattnet behövs stängas av, skall i god tid annonseras på anslagstavla i entrén. Där skall det framgå hur länge arbetet planeras pågå samt namn och telefonnummer till den som är lägenhetsinnehavare. Observera också att det är viktigt att städning sker i trapphus, farstu och hissar i samband med att arbetet avslutats för dagen. Lägenhetsinnehavaren svarar själv för borttransportering av byggavfall etc. i samband med renovering och ombyggnad av lägenhet.
- Postlådor i entrén
Våra enskilda postfack är relativt små och måste därför tömmas regelbundet för att inte ställa till besvär för brevbäraren. Se till att röda/gröna skylten REKLAM respektive EJ REKLAM är väl synlig. Tänk på att information från t.ex. kommunen eller annan myndighet inte räknas som reklam. Observera att inget skräp/post får lämnas kvar ovanpå postskåpet.
- Parkeringsplatser
Bilar eller andra motorfordon ska parkeras på avsedda platser. Det är inte tillåtet att ställa dessa utanför entrén, gångvägar eller andra ytor som inte är avsedda för dessa fordon. Det är endast vid lastning och lossning som detta kan accepteras.
Uthyrning av parkeringsplatser sker enligt kösystem till till bostadsrättsinnehavare. Vid behov kan det finnas möjlighet att hyra fler än en plats. Observera att det inte är tillåtet att hyra ut parkeringsplats i andra hand.Vi har även ett antal platser med motorvärmar- och ladduttag för elbilar/laddhybrider. Det finns även två gästparkeringar på varje parkeringsområde, södra och norra. Vid utnyttjande av gästplats krävs att det framgår vilken lägenhet gästen besöker. För detta finns p-tillstånd ska vara synligt i bilen.
Att beakta av parkeringsplatsinnehavare:
a. Håll ordning på Din plats
b. Meddela styrelsen om något är trasigt och/eller måste åtgärdas.
- Om du tänker flytta
Fråga styrelsen vilka rutiner som gäller vid överlåtelse. Tänk på att den som övertar din lägenhet också ska godkännas som medlem i föreningen innan inflyttningen får äga rum. Tag därför reda på vad som krävs för att få medlemskap. Tillsammans med en ansökan om medlemskap ska även ett exemplar av överlåtelseavtalet lämnas till styrelsen.
Glöm inte att lämna kvar ”Lägenhetspärmen” med ordningsregler samt övriga dokument, som utlämnats med särskild notering om att de tillhör lägenheten, till den som övertar din lägenhet.
Innan styrelsen kan godkänna ett överlåtande skall lägenheten besiktigas för att kontrollera att inga avvikande förändringar är gjorda i lägenheten eller på balkongen. Besiktningen protokollförs och signeras av medlemm/en/arna och två ur styrelselsen. Anmärkningar, icke godkända förändringar, skall åtgärdas innan avflyttning. Om någon nyckel till entrédörren eller postboxen saknas skall låskolv/ar och nycklar bytas ut på medlemmens bekostnad. Eventuella skulder till föreningen skall vara reglerade. Mer information hittar du på hemsidan under menyval ”Om föreningen/Överlåtelse”