Energi & Miljö

Brf Segeltorps Orangeri är byggt så att husets energibehov är lågt, mindre än hälften av vad myndighetskravet anger. Det innebär att husets miljöbelastning blir låg under dess livslängd, men också att föreningens uppvärmningskostnader blir låga. Detta har framförallt uppnåtts genom att huset är välisolerat och att värme återvinns ur den frånluft som ventileras bort från lägenheterna.

Enerigideklaration av fastigheterna genomfördes i mars 2020. Du hittar dokumenten här.

Som takpapp ligger en produkt som heter Noxite. Det är en ny sorts takpapp som omvandlar farliga kväveoxider till ofarligt nitrat. Mer information om hur det fungerar finns på www.noxite.se .

Det är dock så att det är under brukarskedet som de största energibesparingarna kan ske. Det finns många sätt för var och en att minska miljöbelastningen i sin vardag. Vi har samlat en del råd och tips för hur man kan gå tillväga. Att minska energiförbrukningen innebär ju dessutom att man får mer pengar över i plånboken varje månad.

Många av tipsen kräver varken tid eller pengar, det handlar bara om att ändra sina vanor en aning. Minskar man sin el-och varmvattenförbrukning kommer det direkt att märkas i plånboken via den individuella debiteringen.

Naturligtvis är det upp till var och en att själv välja var man vill lägga sin nivå gällande miljöfrågorna.

Edmund Burke har sagt några kloka ord : "Ingen har gjort ett större misstag, än han som inte gjorde något, eftersom han bara trodde att han kunde göra så lite."

Tvätt

  • Försök att alltid tvätta en fullmatad maskin.
  • Centrifugera tvätten ordentligt. Då torkar den fortare -både på tvättlinan och i torktumlaren.
  • Med effektiva tvättmaskiner och moderna tvättmedel kan tvättemperaturen sänkas -särskilt för lättsmutsad tvätt.
  • Använd lagom mycket tvättmedel. För mycket tvättmedel sliter på både kläder och miljö.
  • Använd tvättprogram som är energi-och vattensnåla om möjligt.
  • Istället för att torktumla kläderna går det ofta utmärkt att hänga tvätten i stället. Det är inte bara energisnålt. Kläderna håller dessutom längre eftersom en torktumlare sliter på tyget i kläderna. Om man hänger tvätten inne i lägenheten ger det också en extra fuktkick åt luften som annars har en tendens att bli ohälsosamt torr -särskilt på vintern.
  • Undvik att köpa kläder som ska kemtvättas.
  • Titta på tvättmedelsförpackningen för att dosera tvättmedlet rätt. Det kommunala vattnet i Huddinge kommun är mjukt och har en hårdhet på ca 5dH vilket innebär att man bara behöver använda den minsta doseringen av tvättmedel och diskmedel.

Städning

  • Undvik starka rengöringsmedel och kemikalier. Ättika tar bort kalkavlagringar och är dessutom desinficerande. Låt ättikan verka en stund innan du gnuggar.
  • Mot kalkfläckar och beläggningar fungerar vitvinsvinäger bra.
  • Kolsyrat vatten gör rostfria ytor blanka.
  • Rengöra mikron: ställ en skål med vatten och citronsaft i mikron. Kör på full effekt i några minutertorka ur.
  • Rensa avloppet varje månad så slipper du proppar. Om du ändå får stopp, försök att lösa proppen med en stor mängd hett vatten. Fungerar inte det? Lös upp en kopp bikarbonat och en kopp salt i en kastrullkokande vatten. Häll det i avloppet. Är proppen fortfarande kvar -ring efter hjälp! Använd INTE proppiösande kemikalier, de skadar lätt rören .
  • Undvik antibakteriella medel. Ett överdrivet användande riskerar att skapa resistenta bakteriestammar.

Badrummet

  • Det går åt cirka 5,6 kWh att fylla ett badkar på 150 liter med varmt vatten. Duschar du varmt i 5 minuter förbrukar du mindre än hälften så mycket energi.
  • Duschar du 5 minuter om dagen i stället för 10 så sparar du ca 2000 kronor på ett år.
  • Sänk temperaturen på golvvärmen och stäng av när den inte behövs. På ett år kan man spara hundratals kronor.
  • Byt ut droppande kranar direkt, läckaget kan leda till stor vattenförbrukning i onödan.
  • Häll aldrig lösningsmedel, färg eller andra miljöfarliga ämnen i toalett, handfat eller vask. Lämna det till kommunens återvinningsanläggning.

Dricksvatten
Sverige är välsignat med något som många andra länder saknar: utmärkt dricksvatten direkt ur kranen. Trots detta, och trots att det buteljerade vattnet kan vara mer än tusen gånger dyrare än kranvattnet, har vi på 25 år fyrdubblat vår konsumtion av flaskvatten. De nya vanorna kostar inte bara pengar. Oavsett om man tittar på energiförbrukning, utsläpp av koldioxid, försurande ämnen eller övergödande ämnen är flaskvattnet sämre än kranvattnet.

Det är inte det kolsyrade vattnet i sig som är ett miljöproblem, utan det faktum att man transporterar vatten vida omkring med utsläpp som följd. Kolsyrar man sitt eget kranvatten och återanvänder flaskorna får man gott bubbelvatten med liten miljöpåverkan -och slipper släpa flaskor och backar till och från butiken.

Vattenkranar
Vissa av kranarna i lägenheten har en energisparfunktion. Det innebär att spaken aktivt måste föras fullt ut till vänster för att vattnet ska uppnå maxtemperatur. När du släpper spaken återfår den till förinställd komforttemperatur, cirka 38-40 grader. Instruktioner för hur man tar bort energisparfunktionen finns på Gustavsbergs hemsida.

Kyl och frys

  • Öppna inte frys-och kylskåpsdörren i onödan.
  • 4-5 grader i kylen och -18 i frysen räcker. Varje grad lägre temperatur ökar energiförbrukningen 6-8%.
  • Frosta av frysen regelbundet -om du inte har en självavfostande frys.
  • Kontrollera dörrpackningen regelbundet -om den är smutsig eller skadad ökar energiförbrukningen.
  • Damma på baksidan av skåpen.
  • Se till att dina gamla maskiner tas om hand för freon-och metallåtervinning. Vitvaror som är köpta efter 1 juli 2000 är försäljaren skyldig att ta hand om när du köper nya.

Disk

  • Skölj inte disken innan du stoppar in den i maskinen. Det räcker att skrapa av tallrikarna.
  • Använd diskmaskin istället för att diska för hand. Det spar vatten, energi och din tid. Och disken blir renare!
  • Häll några centiliter handdiskmedel i en ren blomspruta. Fyll upp med vatten. Använd till handdisken. Sparar otroligt mycket diskmedel!

Matlagning

  • Använd alltid en kastrull som har minst lika stor botten som zonen eller plattan.
  • Använd alltid lock på kastrullen när du kokar, det spar ca 30% energi och dessutom går det fortare.
  • Använd mikrovågsugnen vid uppvärmning av mat -men undvik att tina den, se istället till att lägga fram fryst mat i god tid.
  • Vattenkokare och induktionshäll är de energieffektivaste sätten att värma vatten.
  • Har kastrullerna plan botten? Om inte blir energispillet stort.

Matlagning på en keramikhäll förbrukar cirka 25 % mindre energi än på vanliga gjutjärnsplattor och en induktionshäll förbrukar cirka 25 % mindre energi än en keramikhäll för att utföra samma mängd arbete.

Värme
Huset och lägenheten du bor i värms upp med värme från ventilationensluften (värmepump) och fjärrvärme via Södertörns fjärrvärme. Fjärrvärmen är till stor del baserad på förnybara bränslen och spillvärme från industrin. Det finns ändå anledning att hushålla med värmen och minska energiåtgången.

Lägenheterna värms upp med vattenburna radiatorer. Med hjälp av termostatventilen kan värmen regleras. I badrummen finns elburen golvvärme installerad. Denna går att reglera och att stänga av helt. Handdukstorken i badrummet går också att reglera.

  • Ha koll på inomhustemperaturen och din energianvändning. En grad motsvarar 5 procent minskad energianvändning för uppvärmning.
  • Vädra kort och stort i stället för att ha fönster på glänt.
  • Möblera så att möblerna inte hamnar framför elementen.
  • Rapportera till förvaltningen när inomhustemperaturen avviker från det normala.

Fönster
De fönster som sitter i lägenheten är extra väl Ijud-och värmeisolerade. Det är därför de har en lite speciell konstruktion. Läs noga manualen från Domlux i lägenhetspärmen under fliken lägenhetens utrustning. Går fönstret inte att stänga eller öppna är det troligtvis för att kopplingsbeslagen inte är ställda åt rätt håll. Det sitter barnsäkerhetsspärrar på fönsterhandtagen. Tryck in dessa både över och under beslaget enligt bilden i manualen.

Ventilation
Huset ventileras med ett mekaniskt frånluftssystem och värmen i luften återvinning med värmepump. Det innebär att frisk luft kommer in i lägenheten via ventiler i anslutning till fönster och fönsterdörrar. Lämna därför alltid ventilationsventilerna öppna, annars kommer inte  ventilation fungera som den ska. Ventilen är öppen när de två reglagen pekar bort från varandra. Frånluften tas från kök, badrum och klädkammare. Du ska rengöra ventilerna två gånger om året för bästa funktion. Ta bort ventilerna genom att lossa skruvarna som håller dessa på plats. Rengör sedan alla delarna och sätt ihop efter att de torkats och montera tillbaka dessa ovanför fönstren.

Observera att spiskåpan i köket ej är en fläkt. Vi har centralventilation med fläktar på vinden. Kåpan är kopplad till en frånluftskanal där det ständigt sugs ut luft för att få en bra luftomsättning i lägenheten. När man slår på reglaget på spiskåpan öppnas spjället som sitter i ventilationskanalen så att mer luft sugs ut ur kanalen. Se till att rengöra filterna som sitter i kåpan och ytorna innanför.

Energin från den varma frånluften som ventileras bort återvinns och hjälper till att värma upp varmvattnet i huset.

Elapparater
Hemelektronik som TV, dator, dvd, digitalbox och andra apparater, fortsätter ofta att dra ström om du stänger av dem med fjärrkontrollen. Boven heter stand by-läge. Det är inte bara TV:n eller datorn som kan fortsätta att dra ström när de inte används. Mobil-och batteriladdare samt ställbara skrivbord och sängar använder ofta el så länge som kontakten sitter i. Bredbandsmodem, trådlösa telefoner, halogenlampor och mobiltelefonladdare har en transformator som förbrukar el även om lampan är släckt eller mobilen är bortkopplad från laddaren. Dra ut alla elprylar ur vägguttaget när du inte använder dem. Eller skaffa grenuttag med strömbrytare.

Energianvändningen mellan olika TV-modeller skiljer stort. Den energisnålaste TV:n drar mindre än hälften så mycket som den mest energislukande.

Låna en elmätare av kommunens energirådgivare och kolla vilka el-apparater som slukar mest ström.
http://energimyndigheten.se/HushaIIjEnergikalkylen/ kan man enkelt räkna ut hur mycket pengar man kan spara med olika åtgärder.

Mer tips och råd gällande energi kan du få på www.energimyndigeten.se.

Lampor och Belysning
Belysningen i hemmen drar mycket mer energi än man kan tro. Om hälften av de 3,6 miljarder glödlampor som dagligen används i Europa byttes ut tilllågenergilampor skulle koldioxidutsläppen minska med 23 miljoner ton -motsvarande utsläppen från 27 kolkraftverk. Därför har EU beslutat att börja fasa ut glödlampan från och med september 2009. Lampor i handeln får fortfarande säljas och användas hemma tills de tar slut.

  • Släck lamporna i tomma rum.
  • Välj lågenergilampor. Medan 1 kWh el håller en lågenergilampa lysande i 111 timmar, klarar en glödlampa bara 25 timmar.
  • Lämna glödlampor, lysrör och lågenergilampor på återvinningscentralerna. Då kan kvicksilver, bly, lyspulver och glas tas om hand.
  • Tänk på att dra ut kontakten när du släcker en halogenlampa. Alternativt koppla den till vägguttaget via ett grenuttag med strömbrytare. Detta eftersom halogenlampornas transformator drar ström även när de är släckta.
  • Byt ut halogenlampor mot energieffektivare LED-lampor.

Det finns många olika slags lampor att välja mellan, mer information om dem finns på www.energimyndigheten.se.

  • Det finns mer eller mindre mängd kvicksilver i lågenergilampor. Titta på förpackningen.
  • Be butiken tända lampan så du får se hur den lyser. Det finns både "varmt" och "kallt" ljus.

 

Energideklarationer